Articole

Toate articolele

Buha semanaturilor – Scotia segetum
26 November, 2021
Ierneaza in stadiul de larva in ultimele varste, in sol si are doua generatii pe an. Primavara, in luna aprilie, larvele se transforma in pupe, iar fluturii apar la inceputul lunii mai. Zborul lor este nocturn si dureaza pana la sfarsitul lunii iulie. 
Copulatia are loc imediat dupa aparitie iar ponta incepe la 2 - 3 zile. Ouale sunt depuse izolat, frecvent pe partea inferioara a frunzelor unor plante spontane si mai rar pe frunzele plantelor cultivate.
 Larvele aparute, in primele trei varste,  sunt diurne si se hranesc cu partile aeriene ale plantelor. 
    Dupa a patra naparlire, larvele se retrag in stratul superficial al solului. Ajung la maturitate la inceputul lunii iulie cand se transforma in pupe. Stadiul de pupa dureaza 2 - 3 saptamani, astfel ca in iulie-august apar fluturii, care vor da nastere la generatia a doua. 
         Larvele acestei generatii se dezvolta pana in octombrie, cand intra in diapauza hiemala.
         Ouale de Scotia segetum sunt parazitate de viespea Trichogramma evanescens.

Care sunt plantele atcate si mod de daunare? 
                 Este un daunator polifag, ce ataca peste 80 specii de plante. Cele mai mari pagube se inregistreaza la culturile de cereale: porumb, grau, orz , la sfecla de zahar, floarea soarelui, tutun, rapita de toamna, castraveti, ceapa, varza etc. 
         Produce pagube de asemeni in pepinierele pomicole si viticole. Larvele rod boabele in germinatie, reteaza plantele de la colet, rod frunzele de la exterior spre interior. Ataca si partile subterane ale plantelor, facand galerii superficiale si neregulate. Plantele atacate se ingalbenesc si se usuca.

Modul de daunare a buhei la rapita
                 In primele stadii larvele de buha distrug partile aeriene ale rapitei, in ultimele stadii buhele rod partile subterane ale tulpinii, iar la rapita si cereale ele consuma si radacinile. Plantele atacate se usuca si astfel, cand invaziile sunt mari, sunt distruse suprafete mari de culturi. In stadiul de dezvoltare timpurie a culturii, o larva poate sa distruga 8-10 plante.

Masuri de prevenire si combatere.
                 Se recomanda efectuarea araturilor adanci de toamna pentru distrugerea larvelor hibernante si distrugerea buruienilor din culturi, ce constituie plante gazda intermediare.
                 Efectuarea tratamentelor chimice la sol sau la plante la avertizare in functie de curba de zbor. Zborul fluturilor se urmareste cu ajutorul capcanelor cu feromoni sexuali. 
                 Aprecierea intensitatii atacului se face dupa urmatoarea scara:
- zbor normal, 10 - 20 masculi/capcana/saptamana;
- zbor numeros, 20 - 30 masculi/capcana/saptamana;
- zbor masiv, peste 30 masculi/capcana/saptamana.
Importanta prezinta zborul numeros si zborul maxim al daunatorului.

Putregaiul umed al cruciferelor
25 August, 2021
Varza (Brassica oleracea) este o leguma comestibila verde sau rosie, una din cele mai vechi legume cunoscute de om.
Varza este o planta bienala: in primul an vegeteaza, iar in al doilea an infloreste. Face parte din familia Crucifere, numita asa deoarece are floarea de tipul patru, cu elementele florale asezate in cruce. Florile sunt grupate in inflorescente de culoare galbena.
In culturile de crucifere, boala a fost semnalata abia in 1934, pe rapita si nap. In Romania, primele semnalari au fost facute in 1950 de Tr. Savulescu pe varza si gulie. Atacul este foarte periculos la culturile semincere si poate produce pagube si in timpul depozitarii legumelor.

Care sunt simptomele? 
Putrezirea umeda se observa in a doua parte a vegetatiei la culturile de crucifere, in anii ploiosi sau pe solele unde nu are loc scurgerea apei in mod normal. 
La varza atacul se observa la locul de prindere a coditei frunzei de cocean, unde apare mai intai un putregai umed, galbui, apoi cenusiu. Daca exista umiditate atmosferica mare, atacul cuprinde in intregime capatana, transformand-o intr-o masa de mucilagiu urat mirositoare, iar capatana in scurt timp cade de pe cocean. 
Atac asemanator are loc si la gulii, iar la conopida se poate observa putrezirea partiala sau totala a inflorescentei.

Transmiterea si raspandirea bolii.
Bacteria rezista in resturile vegetale atacate ramase pe camp si poate fi transmisa prin materialul de inmultire.
Din sol, bacteria patrunde in planta prin micile raniri ale radacinilor si produce infectia generala, circuland prin vasele conducatoare.
In depozite, atacul este cu atat mai grav cu cat temperatura se apropie de 20-25°C si este asociat cu atacul produs de Sclerotinia sclerotiorum.
Bacteria ataca multe plante, din cercul de plante gazda facand parte radacinoasele, bostanoasele, bulboasele. Bacteria rezista numai in sol si nu se transmite prin seminte, practic, toate terenurile unde s-au cultivat legume au si aceasta bacterie.

Cum prevenim si combatem putregaiul umed al cruciferelor?
Trebuie luate masuri de igiena culturala dupa eliberarea terenului de culturile atacate. 
In timpul depozitarii, se vor alege semincerii sanatosi, iar in depozite se va asigura o aerare corespunzatoare pentru a se evita ridicarea temperaturii. Temperatura optima de pastrare a verzei este de +1°C.

In culturile semincere, trebuie sa se respecte epoca de plantare, eliminarea resturilor de frunze vechi, aracirea plantelor si combaterea daunatorilor din sol ce pot produce raniri ale radacinilor. La alcatuirea asolamentelor legumicole trebuie sa se tina cont ca sa nu urmeze unele din culturile ce pot fi atacate de bacterie.

Flori de toamna
25 August, 2021
Toamna reprezinta un adevarat tablou pentru privirile noastre. Nu este nimic mai frumos decat sa admiram frunzele care cad plutind din copaci in gradini, parcuri sau cele cazute de pe marginea drumului cum isi schimba constant culoarea de la verde, la galben, la portocaliu, apoi la rosu.
Chiar si in acest sezon putin mai rece putem avea gradina plina de flori spectaculoase.
Haideti sa vedem!
Cu cine putem incepe daca nu cu ,,regina florilor de toamna’’, crizantema. Este vestitoarea toamnei inflorind chiar cand noptile incep sa devina mai lungi si mai reci.
Face parte din familia Asteraceae si este inrudita cu daliile, galbenelele, toate fiind asemanatoare cu margaretele de primavara. Crizantemele sunt plante rezistente care se cultiva in gradina, dar si la ghiveci. Se cunosc zeci de soiuri, in nenumarate culori. Incep sa infloreasca la sfarsitul lunii august si rezista pana tarziu, in octombrie.


O alta floare de toamna foarte populara si eleganta este gladiola. Poti obtine un adevarat curcubeu in gradina ce-ti va incanta privirea. Nu necesita sa fie udata des, insa are nevoie ca solul sa fie afanat si sa nu existe buruieni in jurul ei.

Dalia (Dahlia) este o planta spectaculoasa pentru gradina, foarte colorata si voluminoasa, o adevarata vedeta din orice gradina. Dalia nu este insa propriu-zis o floare de toamna, ci o floare a carei inflorire dureaza din vara pana la venirea inghetului. Florile mari şi bogate sunt innobilate de culori precum alb, roz, violet, portocaliu, galben, grena, etc.

Florile de piatra sunt mici, dar rezistente deoarece supravietuiesc pe soluri pe care alte plante nu s-ar dezvolta, de aici le vine si numele. Au flori frumoase si stralucitoare, in nuante de rosu, portocaliu, roz, galben si alb.

Anemona se numara printre florile de toamna de gradina. Au flori foarte frumoase, in culori vii, rosu, alb, albastru, roz. Aceste plante infloresc de la inceputul lunii septembrie si pana la sfarsitul lui octombrie.